Teorija

Feng shui i boje

FENG SHUI I BOJE
 
Feng shui je 3500 godina stara kineska vještina o skladnom životu i radu. Nudi nam teorije kojima možemo utjecati na kvalitetu stanovanja a time i na kvalitetu našeg življenja. 


Feng shui teorija ima svoje korijenje u kineskom pogledu na svemir u kojem sve stvari na svijetu pripadaju jednom od pet osnovnih elemenata (vatra, metal, zemlja, drvo, voda) koji su napunjeni pozitivnom ili negativnom energijom. Ta energija se naziva Chi, što u doslovnom prijevodu znači feng shui vjetar i voda.

Cilj feng shuija je stvaranje zdrave, skladne i plodne sredine za život i rad, za povećanje harmonije, zdravlja i blagostanja, te očuvanje obitelji.

U praksi se feng shui nalazi negdje između znanosti i umjetnosti tako da majstori feng shuija rade po različitim metodama. U našem prilogu približit ćemo vam samo dvije najosnovnije metode. 

Jedna od najraširenijih metoda je Bagua triju vrata ili takozvana BHS metoda (black hat sect). Po toj teoriji je stan podijeljen na 9 jednakih pravokutnika (LO SHU mreža) koji su orijentirani u odnosu na ulazna vrata stana.

Pritom ulazna vrata mogu biti na području 8, 1 ili 6, dok je broj 5 centralna prostorija ili takozvani cilj. Ostale prostorije su raspoređene u ostalim pravokutnicima. Svi brojevi su raspoređeni tako da je njihov zbroj vodoravno, okomito i dijagonalno jednak i iznosi 15. Svako od tih područja ima svoju funkciju, svoj element i svoje boje.

Na sličnom principu se temelji druga metoda nazvana Škola, koja u obzir uzima strane neba. Po toj metodi svako polje s određenim brojem ima svoju stranu neba. Polja predstavljaju krug s 9 jednakih isječaka. 

Mnogi kažu da je 80% feng shui-ja naš osjećaj, odnosno intuicija. Iako ne posjedujemo znanje feng shuija, možemo izoštriti svoj osjećaj za dobro raspoloženje tako da si uzmemo vrijeme, prošećemo stanom i jednostavno slijedimo svoje raspoloženje u prostorijama. Jako puno možemo učiniti ako prostorije očistimo, riješimo se nepotrebnih stvari, osiguramo dovod svježeg zraka i dovoljno svjetlosti i, što je iznimno važno, stvorimo obojeni ugođaj stanovanja.

Boje su jedno od najvažnijih pomagala, kojima stručnjaci za feng shui usmjeravaju chi i blagodatno mijenjaju energiju određenih područja u stanu. 

Najvažnije je da su boje i premazi koje upotrebljavamo u svom stanu vrhunske kvalitete i da nisu štetni za zdravlje. Zato su JUB boje, čije su osnove na vodenoj bazi i tako unose svjež chi, idealne za stvaranje dobrog feng shuija.

Dozvolite nam da vam ukratko predstavimo još nekoliko temeljnih pravila prilikom izbora boja po metodi feng shui. Kao što smo već rekli, moramo poštivati 5 temeljnih elemenata (vatra, metal, zemlja, drvo, voda) i njihov kružni ciklus (harmonički – međusobno očuvanje elemenata i disharmonički – uništavajući ciklus). Svaki element ima svoje boje a u suživotu s elementima i boje imaju svoj utjecaj.

  • Drvo = zelena, plava
  • Vatra = crvena
  • Zemlja = žuta
  • Metal = bijela, bež, srebrna
  • Voda = tamno plava, crna

Utjecaj pojedinih boja:

Zelena: smiruje, potiče stvaralaštvo, pospješuje rast i regeneraciju, predstavlja nadu.

Crvena: pobuđuje apetit, pospješuje metabolizam i uzrokuje agresivnost.

Žuta: potiče komunikaciju, pobuđuje odnose s okolinom, dobro utječe na zatvorene ljude jer ih potiče da se otvore.

Smeđa: simbolizira postojanost, mirnoću.

Bijela: simbolizira čistoću.

Plava: smiruje i potiče razmišljanje, »mudrovanje« o svijetu i životu na njemu.

Crna: upotrebljavamo je oprezno i u malim količinama. Potiče nas na razmišljanje.

Ukratko smo vam prezentirali vezu između boja i filozofije feng shui koju možete upotrijebiti prilikom izbora boja u pojedinim prostorijama vašeg doma. Prilikom izbora odgovarajuće boje ili nijanse naši će vam stručnjaci u maloprodajnoj trgovini i u svim JUMIX centrima za nijansiranje rado dati savjet te vam pripremiti željenu nijansu.

Želimo vam puno veselja, hrabrosti i pustolovnog duha prilikom ostvarivanja dobrog ugođaja bojama. 
I...znate, ako izabrana nijansa nije ˝ona prava˝, jednostavno još jednom prebojite zidove!

Obojite fotografije prostora interijera i eksterijera s JUB bojama i teksturama!

S registracijom ćete dobiti mogućnost upotrebe svojeg pretinca, u kojeg ćete moći spremati poveznice na pojedine sadržaje, članke,...

Prijavite se na E-novosti