JUB na 4. konferenciji o održivom razvoju

Krajem rujna, u organizaciji GBC* Slovenija (*Green Building Council) - Udruženje za održivu gradnju, održana je 4. konferencija o održivoj gradnji, namijenjena stručnjacima iz područja graditeljstva te uređenja prostora i okoliša, kao i svima koji su upravljački, okolišno ili ekonomski uključeni u održivu gradnju.

Konferencija je organizirana u sklopu Svjetskog tjedna zelene gradnje (World Green Building Week), čija su središnja tema bili pokazatelji održive gradnje Level(s), za koje je na europskom tržištu planirani početak primjene u drugoj polovici sljedeće godine, te nužno smanjenje utjecaja zgrada na okoliš kroz njihov životni ciklus.

Danas se za samo 1% zgrada u Europi procjenjuje utjecaj na okoliš, što je osjetno premalo, budući da se izgradnji i upotrebi zgrada pripisuje čak 40% potrošnje cjelokupne raspoložive energije te približno 36% ispusta CO₂, što predstavlja veliko opterećenje na okoliš.

Održiva gradnja bi nužno trebala biti uključena u europsko zakonodavstvo i usvojena nova građevinska direktiva koja bi u sljedećim godinama igrala ključnu ulogu u smanjenju utjecaja zgrada na okoliš na europskim prostorima.

Među stranim predavačima su svoja znanja i iskustva prezentirali predstavnici Europske komisije, europske mreže Svjetskog udruženja zelene gradnje ERN WGBC, njemačkog instituta za održivu gradnju DGNB, od domaćih predstavnika sudjelovali su Knauf Insulation, MOP, lokalni predstavnici mjesne zajednice Kočevje i tvrtke JUB, članice GBC Slovenija, s bogatim zajedničkim praktičnim iskustvom u održivoj gradnji.

 

  

''JUB je inovativno i tehnološki napredno poduzeće koje je načela održivog razvoja i očuvanja okoliša odgovorno uključilo u koncept svog razvoja još prije tri desetljeća.'' - istaknuo je dr. Iztok Kamenski, predsjednik GBC Slovenija i voditelj JUB Akademije, u sklopu koje se godišnje na različitim stručnim predavanjima i seminarima educira više od 8.000 polaznika.

''Pripadamo među proizvođače građevinskih materijala koji su odgovoran odnos prema okolišu, racionalno korištenje sirovina i energije, korištenje obnovljivih izvora energije i druga načela održivosti uključili u sva područja svoga djelovanja. Izgradili smo uređaj za pročišćavanje tehnoloških i komunalnih voda, kako bismo mještanima omogućili bolju kvalitetu života i pridonijeli održivom razvoju grada; uspješni smo u proizvodnji vlastite električne energije te u njenoj racionalnoj potrošnji, adekvatno i odgovorno postupamo s otpadom koji nastaje u našoj proizvodnji. Predanost održivom razvoju i odgovornom postupanju s okolišem, za JUB će i u budućnosti biti obavezno usmjerenje.''

Danijel Lisičić, voditelj aplikacijskog razvoja u JUB-u, u nastavku je sa sudionicima podijelio iskustva koja je tvrtka stekla kroz održivu gradnju i certificiranjem građevinskih materijala nakon proizvodnje. Napomenuo je da kroz dizajn fasade, korisnici tj. investitori često zaboravljaju na provjeru trajnosti ugrađenih materijala u praksi i procjenu prepuštaju izvođačima.

Zelena certifikacijska shema svojim proračunima predviđa sve moguće utjecaje na okoliš određene građevinske komponente tijekom njenog radnog vijeka; takve informacije mogu biti od velike koristi investitoru. Kao primjer je naveo dilemu pri odabiru svjetlije ili tamnije nijanse fasade - tamne nijanse ljeti mogu dovesti do brzog pregrijavanja površine te sporijeg hlađenja, što direktno utječe na potrošnju energije za hlađenje.

Naglasio je da bi investitori u praksi više voljeli surađivati s onim pružateljima usluga koji su u mogućnosti ponuditi im odgovarajuću tehničku i stručnu pomoć te proračune za ugrađene materijale s procjenom svih ušteda.

Učinkovita toplinska zaštita objekta je u više pogleda ključna za kvalitetne životne uvjete investitora, budući da je pri dovoljnoj debljini ugrađene toplinske izolacije - toplinska udobnost veća, a potrošnja energije manja. Ukoliko je pravilno ugrađena, toplinska izolacija pozitivno djeluje bez obzira na energetske i druge okolišne uvjete, tijekom cjelokupnog životnog vijeka. 

Vanjski izgled objekta određuju boje, strukture, oblici i materijali; u izložbenom salonu JUB Design Studio, investitori mogu dobiti prijedlog/simulaciju nijansi na fotografiji vlastite fasade. Sustavi JUBIZOL pružaju široki izbor različitih nijansi i osiguravaju najvišu postojanost boja i materijala za fasadnu ovojnicu obiteljske kuće/zgrade ili poslovnog objekta. Fasadne površine su u različitim klimatskim uvjetima različito opterećene, budući su izložene specifičnim vremenskim utjecajima, kao što su vlaga, oborinska voda, sunčeva svjetlost i prljavština, posebice u urbanim sredinama. Adekvatna boja je ona koja odgovarajuće štiti završni fasadni sloj, kako ne bi došlo do oštećenja temeljne žbuke. Odabiru vrste fasadne boje obično ne posvećujemo toliko pozornosti, kao što bi bilo potrebno.

Sustavna rješenja JUBIZOL fasadnih sustava koje tvrtka JUB nudi na europskom tržištu, a koje odlikuju zaštitne i funkcijske prednosti, su u cijelosti plod slovenskog znanja. Višegodišnjim istraživanjima te adekvatnim kombiniranjem komponenti toplinsko-izolacijskog sustava, u JUB-u smo dosegli najveće moguće sinergijske učinke. Ubrzani procesi starenja i toplinska ispitivanja u mikroklimatskim komorama su za sustave JUBIZOL potvrdili visoku otpornost i postojanost te dugi životni vijek -  čak i u najzahtjevnijim uvjetima. JUB osigurava do 25-godišnju garanciju i dugotrajnost te opravdava promišljeno ulaganje u toplinsko-izolacijski sustav JUBIZOL. 

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr