Povijest JUB-a

Počeci

Počeci proizvodnje mineralnih boja na današnjoj lokaciji sežu u 1875. godinu kada je Viktor Gale, vlasnik mlinova za žito, počeo mljeti različito obojene minerale, takozvane zemljane boje. U to su vrijeme najčešće sirovine za izradu zidnih boja bile čađa, crvena kreda, ugljen, vapno, olovni, željezni i drugi oksidi. Za što bolji prihvat tih boja na površinu kasnije su se dodavala ulja, masti, ljepila i druge tvari, koje danas nazivamo vezivima.

 

 

 

 

Razdoblje do 1945.

Kroz povijest je JUB razvijao proizvodnju unatoč promjenama vlasništva poduzeća. U 1919. godini se prvi puta kao ime poduzeća spominje JUB, koje se očuvalo do danas. Između oba svjetska rata JUB je bio već renomirana tvornica boja koja je svoje proizvode prodavala po Kraljevini Jugoslaviji. U vrijeme 2. svjetskog rata tvornica jedno vrijeme nije radila, a nakon rata je obnovljena kompletna proizvodnja, koja je nakon deset godina ponovno dostigla opseg od prije početka rata.

 

 

  

 

Razdolje do 1990.

Slijedio je planiran i stabilan razvoj koji je vrhunac postigao 1990. godine s rekordnim opsegom proizvodnje od 50.000 tona i čak 60 postotnim tržišnim udjelom u SFRJ na području disperzijskih boja.
 

 

 

 

 

 

Razdoblje do 2010.

Raspadom Jugoslavije i osamostaljenjem Slovenije, JUB doživljava jedno od najtežih razdoblja u svojoj povijesti. Izgubili smo više od polovice tržišta i preko noći smo se morali usmjeriti na razvijeno i konkurencijsko europsko tržište. Usredotočili smo se na srednjeeuropsko i postupno se vraćali i na tradicionalna tržišta. Tako smo već 1996. godine ponovno dostigli prodajne količine iz vremena prije raspada Jugoslavije. JUB je 1994. godine zakonom o vlasničkom preoblikovanju poduzeća postao prvo dioničko poduzeće u Sloveniji. S vidika opsega proizvodnje prekretnicu za JUB predstavlja 2004., jer smo u toj godini prvi put u povijesti poduzeća proizveli i plasirali iznimnih 100.000 tona proizvoda, a iste godine otvaramo i prvi vlastiti pogon u inozemstvu – u Šimanovcima kraj Beograda u Srbiji.

 

 

 

 

Razdoblje nakon 2010.

Iduća važna prekretnica u našoj povijesti  je bila 2010.godine kada smo izgradili Tehnološko razvojni centar JUB d.o.o. i 2012. otvorili pogon za proizvodnju izolacijskih ploča od stiropora te sustavnih ploča JUBIZOL. Stiropor prodajemo pod robnom markom EUROTHERM. Tim korakom smo otvorili novo poglavlje u proizvodnom asortimanu Grupacije JUB, ponudu smo učinili cjelovitijom te smo utvrdili naše usmjerenje prema dugoročnoj energetskoj učinkovitosti.

 

 

 

 

Danas JUB odlikuje moderna i automatizirana proizvodnja, visoka produktivnost, ekološka osviještenost i usmjerenost proizvodnje prema svim potrebnim certifikatima, moderna energetska uređenost, najmoderniji vlastiti razvoj proizvoda i informacijske tehnologije, najviši bonitetni stupanj, visoki radni i socijalni standard zaposlenih. Čvrsto vjerujemo u suradnju i održivi razvoj.

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr