Zidna plijesan u kući

U nekim sobama i kupaonici mi se pojavila plijesan. Koje je rješenje?

Odgovor

Zidna plijesan se pojavi na površini zidova i stropova koji su slabo toplinski izolirani i na mjestima toplinskih mostova. Plijesan nastane i zbog loše hidroizolacije ili nedovoljnog prozračivanja unutarnjih prostorija.

Postupak

  • Zaražene površine isperite mokrom krpom ili spužvom.
  • Kada se osuše, premažite ih razrijeđenim dezinfekcijskim sredstvom ALGICID Plus. ALGICID Plus je bezbojno dezinfekcijsko sredstvo za uništavanje algi i plijesni na zaraženim zidnim površinama. Djeluje na čitav spektar zidnih algi i plijesni, pri čemu zelene zidne alge u potpunosti obezboji. Pripravak prije upotrebe dobro protresite te ga nanesite kistom ili valjkom. Za jače zaražene površine preporučamo dvoslojni nanos. Drugi nanos je pri normalnim uvjetima moguć nakon 8 do 12 sati. U slučaju nanosa AGICID Plus-a u spreju, proizvod ne rijedite.
  • Idući korak je bojanje. Nove dekorativne i zaštitne premaze možemo nanijeti na površine koje su premazane dezinfekcijskim sredstvom tek kada su potpuno suhe - obično nakon 8 do 12 sati nakon zadnjeg nanosa ALGICID Plus-a. Za bojanje dezinficirane površine preporučamo specijalnu unutarnju boju JUPOL Citro koja je otporna na plijesni, a pri nanosu osvježi prostor mirisom limuna. Dezinficiranu površinu možete prebojiti i sa JUPOL Classic ili JUPOL Gold bojom - u tom slučaju boji dodajte JUBOCID, sredstvo za sprečavanje zidne plijesni.

Preventivno pojavu plijesni spriječite prozračivanjem prostora više puta na dan. Važno je da vodenoj pari omogućite izlaz iz prostorije. Relativna vlaga u prostoru ne smije biti viša od 60%. Perilice i sušilice je dobro maknuti iz kupaonice. Grijači elementi neka se nalaze slobodno u prostoru, a vrata negrijanih prostora neka budu zatvorena. To su neka opća pravila za sprečavanje nastanka plijesni.

Probleme sa plijesni trajno možete riješiti poboljšanom ili dodatnom toplinskom izolacijom objekta.

Za više informacija nazovite besplatan info telefon 0800 200 099.

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr