SPATOLATO - prirodna struktura mramora

Tehnikom SPATOLATO postižemo izgled dubine prirodnog kamena i lomljenih segmenata u samom kamenu. Prirodni mramor je poluproziran kamen a nijansu mu daju mineralne primjese i drugo. Širokom paletom nijansi se možemo približiti željenom tonu, a odabranom SPATOLATO tehnikom i samoj strukturi mramora.

Tehnika "Spatolato"
Tehnika "Spatolato"
Priprema i postupak izrade

Priprema podloge

 

 1. Predbojanje: podloga suha, čvrsta, bez mrlja ulja i sličnih nečistoća. Osiguramo jednoličnost površine, po potrebi predbojamo, da dobijemo jednoličan ton podloge. Upotrebljavamo bijelu boju.
 2. Zaglađivanje podloge: s Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nehrđajućom gladilicom.
 3. Brušenje površine: otprašivanje dijelova usisavanjem ili s finom metlicom.
 4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Postupak izrade

Nanos Marmorina

 

(1. ruka) s nehrđajućom lopaticom. Debljina nanosa ~0,1-0,2 mm. Na lopaticu stavimo malo Marmorina, kojeg s kombiniranim potezima u tankom sloju nanosimo na površinu. Višak materijala istovremeno uklanjamo, tako da na zidu ostane željena debljina nanosa. Kod strukture Marmorin Spatolata vrlo je važan smjer rada. Ako nanosimo uzorak odozgo prema dolje, izgled je oštriji. Pri nanošenju Marmorina odozdo prema gore, linije završnog izgleda su mekše.

Nanos Marmorina

 

(2. i 3. ruka) protiče isto kao i prvi nanos. Pojedini nanos mora biti suh prijeslijedećeg. Kad je apliciran zadnji, 3. nanos Marmorina, pričekamo da se podloga potuno osuši. Po potrebi između nanosa površinu lagano obrusimo s brusnim papirom granulacije 300 i veće.

Zaglađivanje površine

 

Kad je podloga potpuno suha, s metalnom gladilicom zaglađujemo površinu. Najprije lagano, kasnije intenzivnije s većom silom pritiska na površinu. Potezi gladilice trebaju biti u svim smjerovima. Površina prelazi iz polusjajne u površinu s visokim sjajem i dojmom velike dubine. Zaglađivanjem postižemo veći kontrast, jer je na mjestima zaglađivanja Marmorina nijansa tamna, blještava i puna, a u udbinama djelomično matirana i svjetlija.

Završna obrada s premazom Decor MarmorinShine:

 

Zbog postizanja vodoodbojnosti ivećeg sjaja, Marmorin se premazuje s Decor Marmorin Shine. S time postižemo manju osjetljivost površine na kontakt, prašinu, masnoće, vodu i sl.

 

Pogledajte video  

Alat i materijal

Alat

 • valjak
 • sintetička krpa
 • nehrđajuća zaobljena
 • gladilica
 • airless
 • nehrđajuća lopatica

Materijal

 • JUPOL Gold
 • AKRIL Emulzija
 • DECOR Marmorin shine
 • Jubolin kit (P25, P50)
 • DECOR Marmorin

Ton karta

Pogledajte
DECOR Spatolato
DECOR Spatolato
Tehnika "Spatolato"
Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr