Savjeti i pravila upotrebe boja u prostoru

Boje su jedan od najvažnijih detalja za oblikovanje prostora, kako na području arhitekture tako i dizajna interijera. 

Boje imaju na čovjeka veliki utjecaj - izbor savršenih nijansi ovisi o pravilima likovne teorije kao i osobnom doživljaju svakog pojedinog korisnika.

 

Koloritet/zasićenost i količina boje

Izraz koloritet, odnosno kromatičnost boje se odnosi na njenu zasićenost. Za zasićene boje su karakteristični vrlo uočljivi/efektni tonovi, dok u nezasićene boje ubrajamo bijelu, sivu i crnu. Na učinak koji ostvaruje pojedina nijansa veliki utjecaj ima veličina obojane površine. Opće pravilo pri oblikovanju prostora jest da za veće površine biramo svjetlije, odnosno nezasićene nijanse, dok su tamnije, tj. jače zasićene nijanse najpogodnije za detalje i manje plohe. Navedeno pravilo potvrđuje činjenica da su nezasićene boje za oko manje naporne, dok svjetlije nijanse vizualno povećavaju prostor.

 

Ovo pravilo možemo prekršiti, uz promišljenu upotrebu svjetlosti. Svjetlost je faktor koji pomaže u izražavanju trodimenzionalnosti prostora i doživljavanju boja. U prostoru s dobrom prirodnom ili umjetnom svjetlosti, možemo si priuštiti odabir živahnih ili tamnih nijansi jačeg intenziteta.  U praksi se to može vidjeti na slučaju živopisnih fasada Srednje Amerike i Mediterana, gdje šarene nijanse boja ne djeluju previše nametljivo zbog jakog sunčevog svjetla. Dakle, u malom prostoru s dobrim prirodnim osvjetljenjem bez problema kombiniramo tamne ili živopisne nijanse; upravo zbog obilja svjetlosti koju prima, prostor neće izgledati skučeno.

Kontrasti boja

Korištenje odgovarajućih kontrasta boja vrlo je važno jer se određene boje ne doživljavaju kao jedinstvene, već se pojavljuju u kombinaciji s ostalim tonovima boja. Upotreba kontrasta u dizajnu interijera zahtijeva puno znanja i odvažnosti! Najosnovnijim se smatra svijetlo-tamni kontrast koji se ostvaruje kombiniranjem svijetlih i tamnih nijansi, u nekim slučajevima istog tona boje. Takvi kontrasti vrlo su popularni u svijetu dizajna interijera, jer ih je lako odrediti i razumjeti, a jamče skladnu sliku ambijenta.

Kontrast u kombinaciji tri boje dobivamo pomoću nijansi koje se nalaze jedna pored druge na kružnoj paleti boja, a najintenzivnija među njima pripada u primarne boje. Ova kombinacija je najčešće vrlo upadljiva i primjerena za manje površine. Toplo hladni kontrast proizlazi iz psihološkog doživljaja boja i diktira kombinaciju toplih crveno-narančastih tonova s ​​ plavo-zelenim hladnim nijansama. Pritom je dobro znati da naše oko tople boje vidi bliže nego hladne. U dizajnu interijera, najmanje se preporučuje komplementarni kontrast koji se javlja između boja sa suprotnih strana palete. Kombinacije žuto-ljubičaste, crveno-zelene i narančasto-plave boje tipičniji su primjeri komplementarnog kontrasta, u ovom slučaju boje se nadopunjuju te snažno utječu na promatrača. Rezultat korištenja komplementarnih kontrasta obično je pretjerano šareni interijer jakog intenziteta, što se može izbjeći odabirom manje zasićenih komplementarnih nijansi. Prigušene nijanse dopuštaju komplementarne kombinacije zbog umirujućeg dojma te stvaraju ugodan i opuštajući ambijent.

Tekstura materijala i stereotipi o bojama

Pojam metamerizam odnosi se na pojavu pri kojoj ista boja može imati potpuno drugačiji izgled/učinak na različitim teksturama i osvjetljenju. Tekstura površine u velikoj mjeri utječe na doživljaj boje. Određena boja na glatkoj i sjajnoj teksturi djeluje svjetlije i hladnije nego na hrapavoj površini. Na hrapavim površinama pojavljuju se sjene, stvarajući tamniji i manje zasićeni izgled boje. Budući da su boje posljedica svjetlosti, temperatura boje i snaga svjetlosti mogu imati vrlo velik utjecaj na boje. Jaka svjetlost neutralizira boje i oduzima im zasićenost, dok temperatura svjetlosti može boju učiniti toplijom ili hladnijom. Pri odabiru boje zato je potrebno uzeti u obzir izgled i vrstu materijala na koji se nanosi, kao i osvjetljenje u prostoru.

Budući da na naše mišljenje o bojama utječu i naša iskustva, osjećanja i općenita društvena stajališta, neke su boje vremenom dobile određenu reputaciju. Primjerice, tamnije i hladne boje stereotipno su predodređene muškom spolu, dok su svjetliji i topli tonovi rezervirani za žensku populaciju, ipak, u zadnje vrijeme ta granica se sve više pomiče. Moderni ambijenti majstorski dokazuju da je gotovo svaka boja prikladna za svakoga - u pravoj nijansi i kombinaciji, naravno! Nježno ružičastu puder nijansu moguće je kombinirati i u „muževnom“ prostoru, kada ju uravnotežimo tamnijim sivim tonovima i robusnim teksturama zidne dekorativne tehnike DECOR Beton look.

 

DECOR Beton look
DECOR Beton look
Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr