Teorija boja

Značenje boja

U kojem god smjeru gledali, vidimo svijet u bojama. Svatko od nas osjeća boje na jedinstveni način. Boja je osobni, senzualni doživljaj koji, kroz svjetlost koja dolazi do oka, putuje do mozga. Percepcija boje je individualni i kompleksni proces na koji utječu svjetlost, okolni objekti / predmeti, ljudsko oko i mozak. Fizikalno gledajući, boje definiramo kao djelovanje elektromagnetskih valova različitih frekvencija i valnih dužina.

Svjesni smo da boje koje prevladavaju u domu pojedinca odražavaju njegovu osobnost i ukus, međutim široki spektar nijansi nas može zbuniti i prestrašiti pri odabiru. Činjenica jest da je boja najviše prilagodljiv element u oblikovanju i estetici našeg doma. Prilagodljivost znači mogućnost odabira boje u tisućama nijansi što je često stavlja na zadnje mjesto u redoslijedu opremanja prostora jer omogućuje jednostavnu prilagodbu i povezivanje sa svim elementima u prostoru (tepisi, zavjese, namještaj itd.).

Prije odluke o odabiru boje dobro je saznati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Koja je namjena prostora kojeg bojamo?
  • Tko upotrebljava taj prostor?
  • Kakva je prirodna svjetlost u prostoru?
  • Kako će prostor biti opremljen (namještaj, stil, značajke…)?
  • Koje su boje prisutne u susjednim prostorijama?
  • Kakvi osjećaji nas vežu uz taj prostor?

 

Jub Design Studio

Uđite

Ton karta

Pogledajte
Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr