Srodna ili analogna harmonija

Srodna kombinacija boja uključuje tri boje koje se nalaze jedna pored druge na paleti boja. Dvije nijanse su osnovne, dok je treća dobivena njihovom kombinacijom.      

Da bismo postigli osjećaj sklada u prostoru koji uređujemo, moramo sve tri nijanse uravnotežiti tako da im odredimo uloge i zastupljenost. Pritom se možemo voditi pravilom 60–30–10. Najprije izaberemo glavnu boju koja će prevladavati u prostoru i drugu  boju  koja će ju nadopunjavati. Posljednja boja će koristiti samo za detalje. 

Kad se odlučimo za kombinaciju tri nijanse, može se dogoditi da dobijemo prezasićen prostor. Zato u ovim kombinacijama ne preporučujemo upotrebu intenzivnih nijansi, radije njihove manje intenzivne inačice.  

Dodavanjem neutralnih tonova osnovnim bojama dobivamo neutralniju kombinaciju boja u prostoru.

Primjeri su sljedeći:

• bijela – posvijetli nijansu;

• crna – potamni nijansu;

• siva – nijansa postaje manje intenzivna, odnosno čista.

 

Jednaki učinak postižemo dodavanjem neutralnih elemenata u prostor: bijeli zid, bijeli namještaj, crni tepih, siva tkanina i slično. Sve nam to pomaže uravnotežiti dizajn, dok se boje lijepo ističu i stvaraju dojam živahnosti u prostoru…

Kombinacija ljubičastih i zemljanih nijansi može biti vrlo „teška“, zato je uz njih potrebno u velikoj mjeri koristiti bijelu ili pastelne tonove na zidovima i detaljima…

Kombinacija  pastelnih srodnih nijansi oblikuje topao i elegantan ambijent.

Pri korištenju vrlo intenzivnih kombinacija, preporučljivo je uključiti neutralne elemente crno-bijelih ili sivih nijansi, čime osiguravamo uravnoteženost ambijenta.

U prostorima u kojima prevladavaju vrlo svijetle nijanse (zidovi, podovi…), možemo si priuštiti kombinaciju nijansi jačeg intenziteta. Drveni i mjedeni dodaci također su uvijek dobrodošli modni detalji u takvom ambijentu.

Pri kombiniranju srodnih nijansi, bez problema upotrijebimo različite strukture i uzorke, kako na zidovima tako i na dekorativnim detaljima.

Kombinacija hladnih nijansi (žute, plave i zelene) u pravilu djeluje svježe i „otvara“ prostor. Dodavanjem bijelih zidova, namještaja ili detalja, stvara se još otvoreniji i razigraniji interijer.

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr