Gotovo bijela: novi trend u fasadnim bojama

Svjesni smo kako prava fasadna boja ima ključnu ulogu u stvaranju uredne i skladne slike naselja. Erah zasićenih i vrištećih fasadnih boja polako su iza nas, dok se trend sivo-bijelih fasada povlači. No, što je onda na obzoru?

Posljednjih godina, hrvatska stambena arhitektura doživljava pravu renesansu. Stroge linije, zamršeni oblici, ravni krovovi te ekstravagantne fasadne obloge i boje, koje su drastično promijenile sliku naših sela posljednjih desetljeća, brzo ustupaju mjesto ugodnijem, novom ruralnom stilu. Arhitekti su počeli reinterpretirati tradicionalne osobitosti lokalne arhitekture kroz svoje kuće, naglašavajući toplinu i udobnost prostora. Gradnja se ponovno posvećuje gipsu, drvu i prirodnim materijalima, dok se fasade oblikuju u skladu s okolinom, stvarajući harmoniju s prirodom. Ova nova etno-arhitektonska era donosi osvježenje u pejzažu naše stambene arhitekture, ističući povratak vrijednostima udobnosti, tradicije i povezanosti s okolinom.

Odabir prave fasadne boje nikada nije bio lakši

Prilikom odabira fasadne boje potrebno je uzeti u obzir prostorne dokumente, koji obično ograničavaju boje na neutralne i pješčane tonove, a moramo uzeti u obzir i boju građevinske stolarije, krova, oluka, kao i dominantne nijanse izgrađenog okruženja. Tako se često nalazimo pred naizgled nemogućim izborom kada među stotinama nijansi naizgled ujednačenih pjeskovitih i sivih tonova moramo prepoznati onu koja će istovremeno zadovoljiti urbane uvjete i uskladiti se s drugim elementima naše arhitekture.

Odabir prave neutralne boje za vašu fasadu sada je jednostavniji nego ikad prije, zahvaljujući novoj paleti od petnaest pažljivo odabranih, svijetlih, neutralnih fasadnih boja koje dolaze na tržište. Ove boje ističu domaćinsku toplinu koju snježno bijela ne može pružiti, ali se istovremeno lijepo kombiniraju sa svim materijalima. Petnaest tonova gotovo bijele boje nudi širok spektar opcija - neutralnih, ali karakterističnih; sposobnih da unesu toplinu u vaš dom ili da nadopune hrabriju arhitekturu na sofisticiran način. Ova paleta predstavlja ne samo izbor fasadnih boja, već i priliku za stvaranje jedinstvene estetike koja odražava karakter i stil vašeg doma.

Upoznajte gotovo bijele nijanse

Gotovo bijela boja predstavlja blago obojenu varijaciju bijele boje koja se sjajno slaže s raznolikim tipovima fasada, od ladanjskih kuća do luksuznih vila. Ne samo da je prikladna za sve geografske lokacije u našoj zemlji - od panonskih, preko alpskih do primorskih područja - već se i besprijekorno stapa sa svakim izgrađenim i prirodnim okruženjem. Ona predstavlja krunski dodatak svakom odabiru fasadne boje, uistinu odabran s najvećom dozom dobrog ukusa.

U JUB-u smo klasificirali boje prema njihovom podtonu u neutralne, hladne, tople i crvenkaste nijanse. Ovisno o mikrolokaciji vaše kuće i drugim odabranim materijalima, konačni izbor fasadne boje možete suziti na pola i uštedjeti sate traženja ili usklađivanja pravog tona boje.

Nijanse s hladnim i neutralnim podtonom

Ove nijanse, od kefira do biserno bijele, predstavljaju izvrsnu zamjenu za klasičnu bijelu i sivu boju te se sjajno uklapaju u raznolike okolišne uvjete. Posebno su prikladne za stare gradove, alpske položaje, ali i fasade moderne, minimalističke arhitekture. Nijanse s hladnim i neutralnim podtonom savršeno će nadopuniti boje aluminija, antracita, betona te tamnog i termički obrađenog drva, stvarajući harmoničan spoj između tradicije i suvremenosti u svakoj arhitektonskoj kompoziciji.

Nijanse sa žutim i crvenim podtonom

Ove nijanse se najljepše uklapaju u seoske kuće i one u gradskim središtima u kojima dominiraju žute i crvene fasade. Gotovo bijele boje sa žutim i crvenim podtonom mogu se nadopuniti krovom od opeke, drvom u prirodnim nijansama i prirodnim kamenom.

 

Ako  odaberete gotovo bijelu boju za fasadu, zapravo ne možete pogriješiti! Za upotrebu u eksterijeru mogu se tonirati u fasadnim bojama ACRYCOLOR i REVITALCOLOR te  u dekorativnim žbukama JUBIZOL Acryl finishJUBIZOL Aerogel finishJUBIZOL Carbon Strong finish, JUBIZOL Silicone finish i u JUBIZOL Unixil finish.

Na našoj karti boja možete pronaći 15 gotovo bijelih nijansi pogodnih za eksterijer, koje su, prema donjem tonu, kombinirane u četiri skupine:

COOL s hladnim (plavim, crnim) podtonom: Kefir, Sol, Kocka leda, Mraz
WARM s toplim (rumenim, oker) podtonom: Jasmin, Pamuk, Bjelanjak, Alabaster
BLUSH s ružičastim (crvenim) podtonom: Baby Powder, Marshmellow, Basmati
NEUTRAL s bež podtonom: Čipka, Prašina, Tofu, Biser

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr