Je li vam već poznato „prljavo bijelo” – novi trend u uređenju interijera?

Čista bijela boja najčešći je izbor u interijeru jer se jednostavno kombinira s ostalim nijansama i namještajem. Budući da reflektira svjetlost, vizualno povećava prostoriju i daje joj osjećaj čistoće i svjetline. Ipak, klasična bijela boja može u prostoriji djelovati hladno i sterilno. Za sunčanih dana svjetlost koja se odbija od zidova previše obasjava i djeluje zasljepljujuće. Gotovo bijela, odnosno bijela s pod nijansom, koja je novi trend u uređenju interijera i za kojom arhitekti i dizajneri interijera sve češće posežu, izvrsno je rješenje, između ostalog, i za ovaj problem.

 

Bijele nijanse svestrane su jer mogu poslužiti kao dugoročna osnova za promjenjive stilove. Osim toga, optički povećavaju prostor jer reflektiraju prirodnu svjetlost i lijepo se uklapaju u moderne, profinjene domove kao i u rustikalne i ruralne sredine. Svojim nježnim razlikama prljavo bijele nijanse na profinjen se način prilagođavaju vašem jedinstvenom ukusu, dajući vašem domu poseban karakter.

U JUB-u prljavo bijele nijanse podijelili su na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (boja leda, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i ružičaste (ricotta, puder, basmati). Radi se o nježnim nijansama bijele, koje imaju mnoge prednosti u odnosu čisto bijelu.

Dodani pigmenti drugačije će reagirati s predmetima u neposrednoj okolini i bojom Sunčeve svjetlosti. Boja će apsorbirati i reflektirati različite valne duljine i tako se mijenjati ovisno o vremenu, dobu dana, godišnjem dobu, ali i ovisno o objektima u svojoj okolini. Time će stvoriti prirodniji, topliji i domaći osjećaj, a s druge strane pomoći će i u regulaciji vašeg biološkog sata.

Čak i ako istu boju koristimo u cijelom domu, ona neće djelovati dvodimenzionalno jer će se mijenjati s obzirom na količinu svjetla u prostoriji. Tako će izgledati kao da smo okruženi bogatom monokromatskom paletom, a ne samo jednom bojom.

Topli minimalizam

Jedan od dominantnih trendova na području uređenja interijera, koji uključuje i prljavo bijele nijanse, topli je, održivi minimalizam s notama mediteranskog, skandinavskog i japanskog dizajna. Svima trima zajedničko je to da jednostavnim intervencijama u prostoru stvaraju mjesto polaganog i promišljenog življenja; malo utočište koje nas puni pozitivnom energijom.

Japandi je trenutno eden od prevladujočih slogov notranje opreme, saj s svojimi nežnimi teksturami, igro senc in odsevov ter z malo pohištvenimi elementi in barvami v prostor vnaša dinamiko in toplino.

Do izražaja dolaze primarni materijali – drvo, kamen, metal, staklo, tekstil, vapno, glina i keramika – i njihove različite površinske obrade, od grubih (klesani kamen, brušeno drvo, gruba žbuka) do sjajnih (metal, polirani kamen, glazirana keramika). Prirodne materijale nadopunjuju neutralne nijanse namještaja, kućnog tekstila i boja zidova.

 

Odabirom prljavo bijelih nijansi boja za zidove unijet ćete u prostor dodatnu mekoću i dubinu, naglasiti arhitektonske elemente ili stilski uravnotežiti opremu. Pri odabiru pod nijanse potrebno se prije svega voditi svojim ukusom, a ako ste u nedoumici, za savjet pitajte JUB stručnjake pozivom na 0800 2000 99 ili putem e-maila: info@jub.hr

 

Pročitaj

Novo! 16 nijansi gotovo BIJELE

Čista bijela boja najčešći je izbor u interijeru jer se lako kombinira s drugim nijansama i namještajem. Budući da reflektira svjetlost, vizualno povećava prostoriju i daje joj osjećaj čistoće i svjetline. Ipak, klasična bijela boja može djelovati hladno i sterilno u prostoriji. Za sunčanih dana, svjetlost koja se reflektira od zidova previše svijetli i zasljepljuje. Skoro bijela nijansa odnosno bijela boja s pod nijansom sive ili bež, izvrsno je rješenje za ovaj problem. 

   

Novi trend u dizajnu interijera: skoro bijele nijanse

Rastuća svijest o važnosti životnog okoliša za našu dobrobit odražava se i na trendove, budući da arhitekti i dizajneri interijera sve više vremena posvećuju istraživanju i primjeni zdravih i održivih praksi.

   

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr