Novi trend u dizajnu interijera: prljavo bijele nijanse

Naše životno okruženje ima značajan utjecaj na naše blagostanje. Količina Sunčeve svjetlosti regulira naš cirkadijalni ritam, kvaliteta zraka utječe na naše zdravlje, a materijali i boje kojima se okružujemo svojim svojstvima i tretmanima utječu na akustiku, odsjaj i ugodu dodira, a time i na kvalitetu života. Rastuća svijest o važnosti životnog okruženja za naše blagostanje ogleda se u trendovima, budući da arhitekti i dizajneri interijera sve više vremena posvećuju istraživanju i primjeni zdravih i održivih praksi.

Boje kojima se okružujemo doprinose našem blagostanju. Psihologija boja govori da boje mogu potaknuti određena ponašanja, reakcije, ali i naše emocije – pozitivne ili negativne.

Bojom se može i optički korigirati prostor, stvoriti osjećaj veće dubine, uravnotežiti paleta boja, regulirati odsjaj te se mogu stvoriti različite atmosfere. Odabir boja puno govori i o našem karakteru. Stoga boju zidova, koji uostalom predstavljaju najveću površinu našeg doma, ne smijemo promatrati kao ukrasni akcent, već kao osnovu ambijenta koji stvaramo.

Neutralna, ali ekspresivna: boje toplog minimalizma

Za stvaranje mirnog ambijenta uvijek se kladite na suptilne nijanse, koje će protagonizam prepustiti plemenitim prirodnim materijalima. Odaberite blago pigmentiranu nijansu bijele, koja će (za razliku od čiste bijele) svojim odrazima, sjenama i suptilnim nijansama vaš dom približiti prirodnom okruženju. Govorimo o prljavo bijelim (off-white) nijansama.

 

Prljavo bijele nijanse već su dobro prepoznate u inozemstvu – prije nekoliko desetljeća klasična bijela boja zidova ustupila je mjesto bojama poput boje bjelokosti, boje leda ili kremasto bijele te boje ljuske jajeta, ricotte i mascarponea, koje donose suptilnu toplinu i vječnu eleganciju. Sada su dostupne i kod nas jer se za vas miješaju u svim JUMIX centrima za miješanje.

U JUB-u prljavo bijele nijanse podijelili su na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (led, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i ružičaste (ricotta, puder, basmati). Radi se o nježnim nijansama bijele, koje imaju mnoge prednosti u odnosu na klasično bijelu.

Prljavo bijela: više karaktera, meke sjene i ugodna atmosfera

Bijele nijanse svestrane su jer mogu poslužiti kao dugoročna osnova za promjenjive stilove i boje naše opreme. Osim toga, optički povećavaju prostor jer reflektiraju prirodnu svjetlost i lijepo se uklapaju u moderne, profinjene domove kao i u rustikalne i ruralne sredine. Svojim nježnim razlikama prljavo bijele nijanse na sofisticiran se način prilagođavaju vašem jedinstvenom ukusu, dajući vašem domu poseban karakter.

 

Pročitaj

Kako odabrati pravu nijansu gotovo bijele za svoj dom?

Dijelimo s vama nekoliko savjeta pri odabiru pod nijanse. Možete ju odabrati prema nekoliko čimbenika - orijentaciji prostorije, postojećim arhitektonskim elementima ili efektu koji želite postići.

   

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr