Kako odabrati pravu nijansu prljavo bijele za svoj dom?

Prljavo bijele nijanse već su dobro prepoznate u inozemstvu – prije nekoliko desetljeća klasična bijela boja zidova ustupila je mjesto bojama poput boje bjelokosti, boje leda ili kremasto bijele te boje ljuske jajeta, ricotte i mascarponea, koje donose suptilnu toplinu i vječnu eleganciju. Sada su dostupne i kod nas jer se za vas miješaju u svim JUMIX centrima za miješanje.

Bijele nijanse svestrane su jer mogu poslužiti kao dugoročna osnova za promjenjive stilove. Osim toga, optički povećavaju prostor jer reflektiraju prirodnu svjetlost i lijepo se uklapaju u moderne, profinjene domove kao i u rustikalne i ruralne sredine. Svojim nježnim razlikama prljavo bijele nijanse na profinjen se način prilagođavaju vašem jedinstvenom ukusu, dajući vašem domu poseban karakter.

U JUB-u prljavo bijele nijanse podijelili su na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (boja leda, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i ružičaste (ricotta, puder, basmati). Radi se o nježnim nijansama bijele, koje imaju mnoge prednosti u odnosu čisto bijelu.

Dodani pigmenti drugačije će reagirati s predmetima u neposrednoj okolini i bojom Sunčeve svjetlosti. Boja će apsorbirati i reflektirati različite valne duljine i tako se mijenjati ovisno o vremenu, dobu dana, godišnjem dobu, ali i ovisno o objektima u svojoj okolini. Time će stvoriti prirodniji, topliji i domaći osjećaj, a s druge strane pomoći će i u regulaciji vašeg biološkog sata.

Kako odabrati pravu nijansu?

Budući da su prljavo bijele nijanse neutralne, a uz to se poput pravih kameleona prilagođavaju prostoru, ne postoji puno pravila pri odabiru. Mogu se koristiti u svim prostorijama, nadopunjuju sve stilove opreme i kombiniraju se sa svim bojama koje već postoje u prostoriji. Ipak, nekoliko savjeta oko odabira prljavo bijele nijanse. Možete ju odabrati s obzirom na nekoliko čimbenika – orijentaciju prostorije, postojeće arhitektonske elemente ili učinak koji želite postići.

Orijentacija prostorije – uravnotežite boju Sunčeve svjetlosti

Prostorije južne i zapadne orijentacije, u kojima dominira jaka i topla svjetlost, djelovat će elegantnije obučene u prljavo bijelu boju hladnih pod nijansi (Ice cube, Kefir, Frost, Salt) jer će uravnotežiti tople boje Sunčeve svjetlosti. Za razliku od toga prostorije s lošim prirodnim osvjetljenjem bolje je obojiti bojom s toplom pod nijansom (Cotton, Alabaster, Jasmine, Eggwhite).

Neutralne boje (Lace, Pearl, Tofu i Dust) lijepo će se uklopiti u sve ambijente, dok će boje iz Blush spektra (Ricotta, Marshmallow, Baby powder i Basmati) unijeti toplinu tamo gdje vam je potrebna – u dnevnu sobu, blagovaonicu, spavaću ili dječju sobu.

Dopunite ili istaknite arhitektonske elemente

Pri odabiru boje vodite računa i o boji poda i stropa, građevinskog i ugradbenog namještaja te zidne dekoracije (štukature, tapete, lajsne). Želite li istaknuti navedene arhitektonske elemente, odaberite kontrastni ton, no ako ih želite što više sakriti i uklopiti u cjelinu, zidove uz njih obojite sličnom nijansom.

Kakav ambijent želite stvoriti?

Najvažnije je pitanje, naravno, kakav ambijent želite stvoriti. U donjem primjeru pripremili smo četiri različita ambijenta s kombinacijom dvaju kompleta namještaja i dvije prljavo bijele nijanse (Frost i Mascarpone).

        

        

U dva slučaja boja zida komplementarno nadopunjuje odabrani namještaj, a u dva slučaja nadopunjuje ga sličnim tonom. Isto možete učiniti i vi: stariji namještaj izgledat će svježije ako ga uravnotežite komplementarnom bojom; moderni ambijenti koji se oslanjaju na sofisticiranu monokromatsku paletu još će više zablistati ako ih nadopunite sličnim tonom zida.

Posljednji savjet

Odabirom prljavo bijelih nijansi boja za zidove unijet ćete u prostor dodatnu mekoću i dubinu, naglasiti arhitektonske elemente ili stilski uravnotežiti opremu. Pri odabiru pod nijanse potrebno se prije svega voditi svojim ukusom, a ako ste u nedoumici, za savjet pitajte JUB stručnjake pozivom na 0800 2000 99 ili putem e-maila: info@jub.hr

Pročitaj

Je li vam već poznato „prljavo bijelo” – novi trend u uređenju interijera?

Odabirom prljavo bijelih nijansi boja za zidove unijet ćete u prostor dodatnu mekoću i dubinu, naglasiti arhitektonske elemente ili stilski uravnotežiti opremu.

    

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr