Boja godine 2024

Prošlost se smatra vrijednom pamćenja po najljepšim trenucima. Oni nas vode, inspiriraju, motiviraju... da u budućnosti s više žara i entuzijazma ostvarujemo svoje ciljeve. U JUB-u nas je za 2024. najviše inspiriralo predivno voće marelica - nijansa Apricot dream (ili 370 C) koja nas podsjeća na sofisticiranost interijera 90-ih kada su dominirale tapete, zavjese, tepisi i baš takve fasade boje marelice. S nijansom 370 C prisjećamo se prošlosti, ali se osvrćemo na najnovije trendove koji nijansu marelice ponovno stavljaju u sam vrh boja.

 

Nekad je marelica bila iznimno popularna kako u modnoj industriji tako i u interijerima i eksterijerima. Otuda i priča koju diktira Apricot dream - Color of 2024. Uz nju se prisjećamo prošlosti, kada je vrijeme sporije prolazilo, jeli smo domaću i sezonsku hranu, kada smo se družili s prijateljima, više pričali i slušali jedni druge, kada smo bili povezaniji jedni s drugima i imali više vremena za obitelj i prijatelje. Sjećamo se vremena kada smo manje trošili, ali kupovali kvalitetnije proizvode. Želimo dočarati atmosferu vremena kada je život bio s mnogih stajališta "lakši" ili opušteniji. A predivno voće marelica je idealna za to...

To je topla, privlačna i smirujuća boja, zbog čega je često povezujemo s mirom i skladom. Djeluje umirujuće na tijelo i um, zbog čega je odličan u okruženjima za opuštanje i meditaciju. Simbolizira ljubav, privrženost i toplinu, a svojom mekoćom i nježnošću podsjeća na dječju nevinost. Stvara pozitivnu energiju u prostoriji i pomaže ukloniti negativne osjećaje. Idealna je za male, mračne sobe ili sobe okrenute prema sjeveru, jer ih blijedom bojom marelice na zidu možemo oživjeti i dodati dašak sunca tijekom cijele godine.

 

 

 

Svježina, toplina i mekoća u svim svojim varijantama

Boja marelica se lako može kombinirati s mnogim drugim nijansama i tako u prostoriju utkati različite emocije i osjećaje. Na primjer, kombinacija boje marelice s toplom pastelnom nijansom ili prljavo bijelim nijansama stvara meko i umirujuće okruženje, ugodno je za oči i lako je raditi s njim. Boja marelice daje vašim prostorijama svježi i bezvremenski ambijent.

  

 

Dvije srodne nijanse iz istog spektra ljestvice boja (kao što su marelica i narančasta) uvijek izgledaju uredno i elegantno u sobi. Različite nijanse narančaste stvaraju razigrane kontraste u prostoru koji razbijaju monotoniju.

Kontrats, dubina i udobnost doma

  

Apricot dream s crnim detaljima stvara oštar kontrast boja. Nudi kliznu ljestvicu svjetla i tame, a posebno je popularan u interijerima u kojima prevladava japanski stil. Crni elementi i dodaci privlače poglede, dok svijetle površine boje marelice dodaju mekoću. Za stvaranje kontrasta u sobi, nijansa marelice također se može kombinirati s plavom ili zelenom bojom. Ova kombinacija je idealna za pronalaženje prave tamno-svijetle kombinacije i dodavanje dubine prostoriji.

 

 

 

Nijanse sive iznimno su popularne u modernim interijerima, no sivo-bijela shema može ponegdje djelovati i prehladno, pa joj je (tada) potrebna revitalizacija. Nijansa Apricot dream idealna je kombinacija s raznim sivim tonovima jer omekšava monoton prostor, a istovremeno mu unosi osjećaj doma.

 

Dakle, da sažmemo... boja marelice je svestrana boja. Svojom nježnom metaforikom omekšava i najgrublje, najoštrije linije i stvara pečat. Toliko je moćna da piše povijest i diktira nostalgiju. S njom ćemo se u JUB-u prisjetiti svega lijepog što nam je prošlost ostavila. Ujedno ćemo njime stvarati nove priče i čuvati stare umjetnine u njihovim modernijim verzijama.

Program JUB Home Painter Vam olakšava odabir boja i tekstura na tipskim objektima.
Prilikom kupnje JUBIZOL fasadnog sustava, izrada računalne simulacije za Vaš objekt je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Trgovina i promet d.o.o.; Ulica hrvatskih branitelja 11; 10 430 Samobor; T: +386 1 6194 344, E: design-studio@jub.hr